Σχολική βία

sxolikh biaΤης Κατερίνας Ν., ΣΤ3

 Ένα συχνό φαινόμενο στα σημερινά σχολεία αποτελεί η σχολική βία. Πολλά παιδιά σε πολλά σχολεία εχουν υπάρξει θύτες,θύματα ή οι λεγόμενοι θεατές. Πολλές φορές οι ρόλοι αντιστρέφονται  και τα θύματα γίνονται θύτες πιστεύοντας ότι αυτό που κάνουν είναι σωστό. Το πρόβλημα αυτό της σχολικής βίας αυξάνεται πολύ τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, έτσι όλοι πρέπει να ενημερωθούμε και να βοηθήσουμε στην επίλυση του.

ΕΙΔΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Τα είδη της σχολικής βίας είναι πολλά και καθένα ανοίγει πληγές που πολλές φορές δεν κλείνουν. Τα είδη αυτά είναι τα παρακάτω:

ΛΕΚΤΙΚΗ ΒΙΑ
Η λεκτική βία είναι συνήθως ένα λεκτικό πείραγμα /λόγω χρώματος, εμφάνισης, τρόπου ομιλίας ,θρησκευτικών κλπ. διαφορών, σαρκασμός, ειρωνείες, ομοφοβικά σχόλια δηλ. σχόλια γύρω από τη σεξουαλικότητα του, μια απειλή, ένα όνομα .

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑdaf71f52b249cbb0d4c84aec58cba965_L
Η συναισθηματική βία γίνεται συνήθως από ένα ή περισσότερα άτομα επειδή οι θύτες θέλουν να  δείξουν την δύναμη τους και επειδή συνήθως ζηλεύουν τον θύμα. Η συναισθηματική βία είναι συνήθως σκόπιμη απομόνωση, εκβιασμός για χρήματα, καταστροφή πραγμάτων, χειρονομίες κλπ.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ
Η σωματική βία αποτελείται από κλωτσιές,χτυπήματα, χαστούκια κλπ. Γίνεται συνήθως από τους θύτες για να προξενήσουν πόνο στα θύματα.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ
Η σεξουαλική βία αποτελείται από ανεπιθύμητα αγγίγματα προσβλητικά γράμματα και εικόνες, λεκτική παρενόχληση κλπ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΑcyberbullying-11
Η ηλεκτρονική βία είναι μια παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και αυτή αποτελείται από κακοποιητικό και απειλητικό περιεχόμενο, για βλάβη των άλλων .πχ. αποστολή αγενών μηνυμάτων, διάδοση ψεύτικης φήμης μέσω e-mail, δημιουργία-διάδοση video που ταπεινώνουν, κοροϊδεύουν ένα παιδί.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ
Διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Πολύ συχνά οι μαθητές αποσιωπούν αυτό που τους συμβαίνει γιατί δεν θέλουν να εμπλέξουν τους γονείς τους είτε επειδή ντρέπονται είτε επειδή φοβούνται. Έτσι, υποφέρουν σιωπηλά.
Αν διαπιστώσετε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, τότε ίσως θυματοποιείται στο σχολείο. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί μπορεί να κάνει κάτι από τα εξής:
–          γίνεται επιθετικό ή υπερβολικά ανήσυχο
–          εκφοβίζει ή θυματοποιεί άλλα παιδιά ή τα αδέλφια του
–          φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό του
–          κάνει αδικαιολόγητες απουσίες από το σχολείο, ή καθυστερεί να πάει ή αργεί να επιστρέψει στο σπίτι ή έχει μειωμένη διάθεση να πάει στο σχολείο ή αρνείται να πάει στο σχολείο με πρόσχημα κάποια αδιαθεσία ή αρνείται να συμμετέχει σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες
–          σχεδόν καθημερινά πηγαίνει από διαφορετικό δρόμο στο σχολείο
–          συχνά χάνει τα πράγματά του
–          έχει σημάδια στο σώμα του ή έχει σχισμένα ρούχα
–          σας ζητά συχνά χρήματα γιατί λέει ότι έχασε τα δικά του
–          έχει εφιάλτες
–          πέφτει η σχολική του επίδοση
–          απειλεί να αυτοκτονήσει

 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Εάν καταλάβετε ότι το παιδί σας πέφτει θύμα σχολικής βίας πρέπει πρώτων να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να κάνετε τα εξής:
–          διατηρήστε την αυτοπεποίθηση του υψηλά
–          προσελκήστετο με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να σας τα πει όλα
–          μετά ενημερώστε το σχολείο για την σχολική βία που ασκήτε στο παιδί σας
–          προσπαθήστε να μην γίνει το παιδί σας θύτης λέγοντας του ότι αυτό είναι κακό

VIA-BIA

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΥΜΑ
Εάν το παιδί σας είναι θύτης πρέπει να κάνετε τα εξής:
–          Συζητείστε ανοικτά μαζί του για τα συναισθήματά του και πως διαχειρίζεται το θυμό του
–          Μην αρχίσετε αμέσως τα κηρύγματα και τις τιμωρίες. Τα κηρύγματα δεν θα φέρουν αποτέλεσμα και η τιμωρία θα του «διδάξει» αυτό ακριβώς που θέλετε να σταματήσει: τη βία
–          Διαβεβαιώστε το ότι το αγαπάτε, αλλά καταστήστε σαφές ότι δεν συμφωνείτε με τις πρακτικές του και ξεκαθαρίστε ότι θέλετε να τις σταματήσει
–          Ακούστε το με προσοχή και μάθετε γιατί λειτουργεί με αυτό τον τρόπο
–          Βελτιώστε την επικοινωνία σας μαζί του, π.χ. πηγαίνοντας με εκείνο σε ένα όμορφο περιβάλλον για συζήτηση, μιλώντας του τρυφερά, δείχνοντάς του την αγάπη σας
–          Βοηθήστε το να μάθει να ελέγχει το θυμό του και να βρίσκει άλλους τρόπους επίλυσης συγκρούσεων.
–          Απομακρύνετέ το με διακριτικό τρόπο από βίαιες ή αρνητικές συντροφιές
–          Αν μπορείτε στρέψτε το σε συντροφιές με ενδιαφέροντα και όνειρα για τη ζωή
–          Προτρέψτε το να ασχοληθεί με αθλήματα ή χόμπι
–          Αν υπάρχουν ενδοοικογενειακά προβλήματα, φροντίστε να τα κρατάτε πια κάπως μακριά από το παιδί σας

Για να «μπει φρένο» στη βίαιη συμπεριφορά και στον εκφοβισμό θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι ενήλικες που εμπλέκονται στη ζωή του παιδιού.
–          Η συνεργασία με το σχολείο είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να «βγάλει» την ταμπέλα που ίσως του είχε «κρεμάσει» λόγω της συμπεριφοράς του, ώστε το παιδί να μην μπαίνει στον πειρασμό να «αποδεικνύει» ότι πράγματι είναι επιθετικό.
–          Οι καθηγητές πρέπει να του δώσουν ευκαιρίες να ενταχθεί στον κορμό των αποδεκτών παιδιών και να πάψουν έμμεσα να το απομονώνουν.
–          Σε όλες αυτές τις προσπάθειες βοηθά η συνεπής τακτική του σχολείου να μην ενθαρρύνει έμμεσα τις βίαιες συμπεριφορές. Το σχολικό περιβάλλον πρέπει να δείχνει σε όλα τα παιδιά ότι είναι απαράδεκτες οι προσβολές και οι χειροδικίες.
–          Θα βοηθήσει πολύ επίσης, να αναθέτουν στα παιδιά ομαδικές εργασίες στις οποίες κάθε μαθητής ή μαθήτρια μπορεί με τον τρόπο του να συμβάλει και να νιώθει χρήσιμος/η. Αυτό εξομαλύνει τις διαφορές και τονώνει το πνεύμα της συνεργασίας.
–          Στις περιπτώσεις που οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν αρκούν για να ελέγξουν την αδικαιολόγητη επιθετικότητα, θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια του ειδικού.

Για αυτό όλοι πρέπει να δράσουμε ακόμα και εμείς που δεν την βιώνουμε καθώς:

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΧΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΑΛΛΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!
ALBERTEINSTEIN

 ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΤΩΡΑ. ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!!!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: